Wetgeving plastic draagtassen


Wetswijzigingen plastic draagtassen

 

Westwijziging Nederland

1 januari 2016, vanaf dit moment mogen er in Nederland geen plastic tassen gratis verstrekken worden, met enkele uitzonderingen.

Of wij dit hebben gemerkt? Ja dat hebben wij zeker. Bijna alle plastic tassen zijn vervangen voor papieren of nonwoven tassen, daarnaast is de omloopsnelheid flink afgenomen.

Dit blijkt ook wel uit bekendmaking van de cijfers, na enkele maanden is het resultaat ruim 60% minder plastic tassen. Daar in tegen moet wel gedacht worden aan een onbekende stijging van papieren draagtassen en nonwoven draagtassen als vervanging van de plastic draagtassen.

 

Koploper Aldi

Einde maand juli 2017, Aldi maakt bekend al haar plastic draagtassen te verbannen uit haar Nederlandse vestigingen, Aldi is hiermee de eerste grote supermarktketen die de plastic draagtas afschaft. Vanaf 2018 zal Aldi gebruik maken van een herbruikbare draagtas die volgens Aldi tegen een scherpe prijs in de markt wordt gezet.

 

Aanvullende wetswijzigingen België

In België zijn lichtgewicht tasjes al meer dan 10 jaar betalend in de supermarkt, wat het aantal plastic zakken voor eenmalig gebruik met 80% heeft doen dalen. Anno 2018 willen de 3 gewesten van België een algeheel verbod op plastic zakken.

Plastic draagtassen verschijnen tegenwoordig al meer in een negatief daglicht. De Europese Verpakkingsrichtlijn wil het aantal plastic zakken voor eenmalig gebruik inperken. Die richtlijn heeft betrekking op de plastieken zakjes met een dikte tussen 15 en 50 micron (µ). U kent ze wel: de typische, uiterst dunne kassazakjes (ook wel hemdzakjes of t-shirt bags genoemd).

De dunne zakjes voor groenten en fruit (minder dan 15µ) worden niet geviseerd door Europa. Draagtassen dikker dan 50µ vallen eveneens buiten deze wetgeving en worden als herbruikbare draagtassen aanzien.

 

Drie gewesten van België

Europese richtlijnen dienen door de lidstaten omgezet te worden in nationale wetgeving. In België betekent dit 3 verschillende regelgevingen (Vlaanderen, Wallonië en Brussel). De 3 gewesten hebben elk een andere visie en lijken bovendien verder te willen gaan dan wat Europa oplegt: een verbod op plastic zakken zit in de pijplijn.

In Wallonië zullen de plastic kassazakjes verboden zijn vanaf december 2016, de dunne groente- en fruitzakjes vanaf 1 maart 2017. Vanaf september 2017 zullen ook in Brussel de eenmalige kassazakjes niet meer gebruikt mogen worden. Een jaar later zouden daar alle overige wegwerpzakjes verboden worden. In Vlaanderen zou er eveneens een verbod komen op deze dunne zakjes. Deze wet dient echter nog gestemd te worden op 8 juli 2016.

Samengevat komt dit op het volgende neer:

 • Wallonië:
  • December 2016: verbod op plastic kassazakken voor eenmalig gebruik
  • Maart 2017: verbod op overige plastic zakken voor eenmalig gebruik (vb. dunne groente- en fruitzakjes, tenzij ze gebruikt worden voor voedingsmiddelen die vochtig kunnen zijn. Deze zakjes zouden tot eind 2018 toegelaten zijn, indien ze thuis composteerbaar en minstens 40% biogebaseerd zijn).
    
 • Brussel:
  • September 2017: verbod op plastic kassazakken voor eenmalig gebruik
  • September 2018: verbod op overige plastic zakken voor eenmalig gebruik (vb. dunne groente- en fruitzakjes). Biologisch afbreekbare en composteerbare zakjes zouden vrijgesteld worden van dit verbod.
    
 • Vlaanderen:
  • Januari 2018: verbod op plastic kassazakken voor eenmalig gebruik. Deze wet dient nog gestemd te worden.
    

Herbruikbare draagtassen vallen buiten deze wetgeving. Met ‘herbruikbaar’ bedoelt men de zakken die meerdere keren in gelijkaardige omstandigheden gebruikt kunnen worden. Er is (nog) geen vereiste qua dikte opgelegd door de gewesten. We raden echter aan de Europese definitie van herbruikbare tassen (dikker dan 50µ) in het achterhoofd te houden.